Zorgen voor het financieel gezond Beerse van morgen
De Uitdagingen van 2022
2022 zorgde bij veel lokale besturen voor grote financiële uitdagingen. Door de energiecrisis stegen energie- en grondstofprijzen snel en een reeks van indexeringsgolven zorgde voor extra druk. Deze situatie trof Beerse extra hard vanwege onze uitgebreide dienstverlening, waaronder een eigen zwembad, woonzorgcentrum en buitengewoon onderwijs en dit gecombineerd met een verouderd patrimonium.
Herstelplan en Acties
Om de financiële gezondheid te waarborgen, stelde Beerse al in de tweede helft van 2022 een herstelplan op. Dit plan richtte zich op het beperken van uitgaven en het optimaliseren van inkomsten, zonder aan personenbelasting en onroerende voorheffing te raken. Alle medewerkers en diensten werkten nauw samen met het managementteam en het bestuur om deze doelen te bereiken.
Resultaten van 2023
De inspanningen wierpen hun vruchten af: in 2023 boekte Beerse met 6,9 miljoen euro het beste exploitatie-overschot ooit. Hoewel een deel van dit bedrag uit eenmalige inkomsten bestond en we werden geholpen door de normalisatie van de energieprijzen en indexering, kunnen we spreken van een structureel overschot van bijna 5 miljoen euro. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de afgelopen jaren, waarin het overschot rond de 3 miljoen euro schommelde.
Veiligheidsuitgaven
Het is belangrijk op te merken dat deze financiële resultaten zijn behaald tegen de achtergrond van een noodzakelijke verhoging van de uitgaven voor veiligheid bij de politie en brandweer.
Aantrekkingskracht van Beerse
Beerse heeft een sterke aantrekkingskracht als woon-, werk- en ondernemingsplaats, wat zich vertaalt in gestegen inkomsten. Opvallend is dat de aanslagvoeten van de beide grote belastingen onder het Vlaams gemiddelde liggen. Als de belastingdruk in Vlaanderen 100 is, dan is deze in Beerse 91, terwijl we een meer dan gemiddeld dienstverleningsaanbod hebben.
Toekomstige Investeringen
Het structurele jaarlijkse overschot van 5 miljoen euro is cruciaal voor de financiering van grote investeringsdossiers in de komende legislaturen. Dit omvat projecten zoals de ontsluitingsweg, een nieuwe school (GIBLO), de vernieuwbouw van het administratief centrum en de opstart van de vernieuwing van onze zorgcampus.
Verdere Verbeteringen
Beerse is goed op weg om de exploitatie nog verder te verbeteren door investeringen die in 2023 zijn gedaan en die in 2024 gepland staan. Voorbeelden hiervan zijn het OPEC-contract, waarmee het energieverbruik van negen grote gebouwen met circa 25% zal afnemen, nieuwe huurinkomsten van B-Post, Wiegwijs en CM en de versnelde verledding van openbare verlichting.
Investeringen en Schuld
Naast een positieve exploitatie zijn ook een relatief hoog investeringsvolume en een beheersbare schuld belangrijke aspecten van een financieel gezonde gemeente. In het meerjarenplan 2020-2025 zal Beerse ongeveer 30 miljoen euro hebben geïnvesteerd, wat meer is dan in de periode 2013-2018. In die periode bouwden we de schuld af van 24 miljoen naar 14 miljoen euro. Dit lage schuldniveau behouden we, maar met een gezondere onderbouw van een structureel overschot van 5 miljoen, waardoor we sterk kunnen blijven investeren en de exploitatie nog verder zullen verbeteren. Het toont het belang van continuiteit in het (financieel) beleid van de gemeente.
Conclusie
Hoewel het werk nog niet af is en de komende jaren zeker uitdagend zijn, kunnen we vandaag de dag concluderen dat Beerse op financieel vlak weer op een gezonde koers zit. Dit succes is te danken aan de gezamenlijke inspanningen van alle betrokkenen binnen het lokaal bestuur van Beerse en daarvoor willen we iedereen hartelijk danken.
Samen zorgen we voor een financieel gezonde toekomst voor Beerse, waarbij we blijven investeren in onze gemeenschap en blijven streven naar verbetering en duurzaamheid.