Kernen versterken door goede ontsluiting
De voorbije zes jaar werd er samen met de oppositie en verenigingen flink gefocust op het opstellen van een toekomstvisie voor Beerse. Onze drie kernen (Vlimmeren, Den Hout en Centrum) nemen een cruciale plaats in en we willen sterk inzetten op het versterken van die kernen.
1. Vlimmeren
Er werd gestart met het traject “veerkrachtige dorpen” in Vlimmeren, waarbij er samengewerkt werd met een dorpsteam en verschillende acties werden opgezet en afgestemd met focus op veiligheid, toegankelijkheid, levenslang wonen en ontmoeting. Denk aan het fietspad Vlimmeren-Wechelderzande, investeringen in banken en mobiele bloembakken.
Daarnaast loopt er een groot woonproject met kansen op levenslang wonen, werd er geïnvesteerd in sportinfrastructuur en maakten we werk van de terechte vraag naar een cashpunt. De volgende jaren zetten we deze beweging voort, waarbij we onder andere kijken naar de optimalisering van de omgeving Vlimmerlee.
2. Den Hout
De voorbije legislatuur werd er gewerkt aan verkeersveiligheid (schoolomgeving en as Schransdries & Kapelstraat) en aan de voorbereiding van de creatie van een groene ruimte in het hart van Den Hout aan het kanaal. Door de geplande verhuis van GiBLO komt er ruimte voor de uitbreiding van de school Schransdries en zal daar de muziek- en tekenacademie gehuisvest worden.
Voor Den Hout willen we een traject “veerkrachtige kern” lanceren om te werken met een kernteam van geëngageerde inwoners zoals reeds opgestart in Vlimmeren.
De heraanleg van het kruispunt Polendam-Rijkevorselseweg in het kader van het grote ontsluitingsproject biedt ook kansen om de lichtenproblematiek aan Brug 6 op te lossen. Ook de inwoners van de Lange en Korte Kwikstraat zien kansen op duurzame verbetering door de combinatie van heraanleg van hun straten en het verleggen van verkeersstromen van o.a. Campine.
3. Centrum
Beerse scoort sterk op veel domeinen, maar de uitdaging voor de komende jaren ligt in de opwaardering van ons centrum.
Meer specifiek kan het kernwinkelgebied op de as Lindenlaan-Gasthuisstraat-Vredesstraat-Kerkplein een boost gebruiken.
Algemeen werd er de voorbije jaren flink gewerkt aan de veiligheid van de schoolomgevingen en de verbinding tussen de groene ruimtes in het centrum. Voor de volgende legislatuur willen we onder andere werken aan een terrasplan (permanente kwalitatieve terrassen, ook in de winter) en actieve(re) ondersteuning van onze horeca en middenstand. Dit omvat ook de aanleg van een centrumparking met laadpalen achter de Post, waardoor parkeren in de Lindenlaan veiliger kan worden, met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Via het speelweefselplan willen we onze groene ruimtes met elkaar verbinden en een netwerk van trage wegen versterken (bijvoorbeeld de fietsverbinding door het sprookjesbos/jeugdverenigingen). Prioritaire actie uit speelweefselplan is de creatie van een avontuurlijk speelplein op de zone waar vroeger ’t Gerucht was en het verbinden van de centrumparken.
De voornaamste actie voor de komende zes jaar is het verbeteren van de leefbaarheid in onze drie kernen door de aanleg van een ontsluitingsweg om vrachtverkeer te weren. We hebben al jaren onze schouders onder dit project gezet en volgend jaar starten de werken eindelijk! Eerst wordt de Steenbakkersdam heraangelegd (inclusief fietspaden). Nadien volgen de heraanleg van Polendam, Rijkevorselseweg, geknikte weg, vaste brug en heraanleg van Nieuwe Dreef inclusief kruispunt Antwerpseweg. Het hele project beslaat ongeveer 10 km (inclusief fietspaden).
Om dit alles te kunnen realiseren zullen we de komende jaren stevig moeten investeren en het is dan ook belangrijk dat we hiervoor een financieel gezonde onderbouw hebben. Door de inzet van velen binnen het herstelplan sinds 2022 kunnen we zeggen dat we weer op koers zitten als financieel gezonde gemeente met een exploitatieoverschot van bijna 7 miljoen in 2023, waarvan circa 5 miljoen structureel, wat nodig is om de grote investeringen van de volgende jaren te financieren en te kunnen zorgen voor morgen.