Op weg naar het Duurzame Beerse van morgen
Duurzaamheid is niet alleen een modewoord, maar een essentiële pijler van ons bestaan en onze toekomst. BEERSEplus staat klaar om deze uitdaging aan te gaan. Als gemeenschap hebben we de verantwoordelijkheid om ons erfgoed te koesteren en vooruit te kijken naar een toekomst die niet alleen leefbaar is voor ons, maar ook voor de generaties die na ons komen.
Met onze visie op duurzaamheid en vooruitgang, willen we een cruciale rol spelen in het vormgeven van deze toekomst. In eerdere blogs hebben we gesproken over het belang van duurzaamheid in verschillende facetten van het gemeenschapsleven, van mobiliteit tot economie. Vandaag willen we de focus leggen op enkele concrete stappen die we kunnen nemen om Beerse duurzamer te maken, te beginnen bij ons bestaande gebouwenpatrimonium.
Het optimaliseren en verduurzamen van bestaande gebouwen is een belangrijke stap naar een meer milieuvriendelijke toekomst. Niet alleen verkleinen we hiermee onze ecologische voetafdruk door het verminderen van energieverbruik en CO2-uitstoot, maar we behouden ook het karakter en de geschiedenis van onze gemeente. BEERSEplus pleit oa voor een ambitieus renovatieprogramma, waarbij we de gemeentelijke panden voorzien van energiezuinige oplossingen, zoals isolatie, zonnepanelen en efficiënte verwarmingssystemen. De eerste grote stappen werden al gezet met het afsluiten van een contract voor het verduurzamen van 9 gebouwen waarbij we een energiebesparing realiseren van 17% elektriciteit en 35% gas. Dit vormt een besparing van circa 150.000€ per jaar tijdens de volgende 15-20 jaar.
Een ander belangrijk aspect van duurzaamheid is de overgang naar elektrische mobiliteit. Als gemeente moeten we ervoor zorgen dat onze infrastructuur deze verandering ondersteunt. Daarom is BEERSEplus voorstander van de installatie van laadpalen voor elektrische wagens op strategische locaties binnen Beerse. Door het aanbieden van voldoende laadmogelijkheden moedigen we onze inwoners aan om over te stappen op elektrisch rijden, wat niet alleen de luchtkwaliteit verbetert, maar ook bijdraagt aan de vermindering van geluidsoverlast en CO2-uitstoot. Een eerste actie is hier de realisatie van een nieuwe centrumparking met laadpalen achter het postgebouw.
Naast het verduurzamen van onze gebouwen en mobiliteit zijn de creatie en het behoud van groene ruimtes van vitaal belang voor een leefbare gemeente. Groen draagt niet alleen bij aan een betere luchtkwaliteit en biodiversiteit, maar het biedt ook rust en ontspanning aan onze inwoners. BEERSEplus streeft ernaar om voldoende groen te behouden en te creëren binnen onze gemeente, of het nu gaat om parken, natuurgebieden of groene corridors langs wegen en waterwegen. Door te investeren in groen investeren we in de gezondheid en het welzijn van onze gemeenschap. Zo wordt er binnenkort gestart met de aanleg van een groene zone langs het kanaal in de kern van Den Hout. Het opwaarderen van onze parken en speelpleinen vanuit het speelweefselplan is hierin ook een centrale actie.
Tot slot is een gezonde leefomgeving een integraal onderdeel van duurzaamheid. Dit omvat niet alleen schone lucht en water, maar ook veilige en gezonde buurten waar mensen kunnen gedijen. BEERSEplus zet zich in voor het bevorderen van een gezonde levensstijl, onder meer door het aanmoedigen van actieve mobiliteit, zoals wandelen en fietsen. Met stip op 1 staat dan ook de uitvoering van de ontsluitingsweg die het zwaar verkeer uit onze centra zal halen wat onze dorpscentra een stuk leefbaarder zal maken en waar ook een kleine 10 km aan fietspaden in verwerkt zit en dit is deels gelinkt aan de plannen voor een fietsostrade langs het kanaal.
Kortom, de weg naar een duurzaam Beerse is er één van uitdagingen en kansen. Door samen te werken, onze inzet voor duurzaamheid te versterken en concrete acties te ondernemen, kunnen we een gemeenschap creëren die niet alleen klaar is voor de toekomst, maar er ook actief aan bijdraagt. Laten we samen durven zorgen voor een groener, gezonder en duurzamer Beerse voor ons allemaal.