Een Nieuwe Weg voor Beerse: Ontsluiting en Toekomstplannen

BEERSEplus zet zich al twee legislaturen in om het zware verkeer uit het centrum te halen, telkens met verschillende coalitiepartners. Samen onderweg naar een verkeersveilig en gezond Beerse. Het suggereren dat dit dossier deze legislatuur is stilgevallen, is pertinent onwaar. Laten we eens kijken naar de inspanningen en plannen die zijn gemaakt om deze langverwachte verandering te realiseren. 

De Achtergrond: Legislatuur 2012-2018 

In de periode 2012-2018 lag de focus op samenwerking met hogere overheden en bedrijven onder leiding van de gouverneur. Studies werden uitgevoerd om het beste tracé te bepalen, en in 2018 werd de keuze voor het definitieve wegtracé via de Nieuwe Dreef een cruciaal onderdeel van de coalitieonderhandelingen voor BEERSEplus. 

De Beslissing: Legislatuur 2019-2024 

In het begin van de huidige legislatuur (2019-2024) werd het definitieve traject via de Nieuwe Dreef met overtuigende steun in de gemeenteraad vastgelegd. De resultaten werden in 2020 gedeeld met de inwoners via een infotentoonstelling, en het traject werd vastgelegd in een Ruimtelijk Uitvoeringsplan, dat in 2022 onomkeerbaar werd goedgekeurd na enige vertraging door beroepsprocedures. 

Partners in Actie: 2022 en Verder 

Alle 17 partners, waaronder bedrijven en hogere overheden, zijn nu actief bezig met hun deel van het programma. Wienerberger, bijvoorbeeld, plant een nieuwe weg voor kleitransport in 2024-2025 zodat hun huidige “ geknikte weg “ kan geïntegreerd worden in het nieuwe ontsluitingstracé.  De Vlaamse Waterweg heeft de aanleg van de nieuwe brug gebudgetteerd en zal starten met de detailstudie van deze brug met oog op uitvoering. 

Toekomstige Stappen: 2024-2030 

De komende jaren zijn gevuld met concrete stappen en projecten: 

  • In het voorjaar van 2024 wordt het bestek voor de detailstudie heraanleg van het deel Rijkevorselseweg-Nieuwe Dreef op de gemeenteraad gebracht, inclusief kostenraming en onteigeningsplan. 

  • In 2025 start de heraanleg van Steenbakkersdam Oost (waar momenteel gesprekken lopen met bedrijven over grondinname) en zal Wienerberger dus ook een nieuwe weg aanleggen voor kleitransport tussen hun terrein en Rijkevorselseweg 

  • 2025-2027: Heraanleg Steenbakkersdam West-Polendam - inclusief fietspaden 

  • 2026-2027: Aanleg nieuwe brug door Vlaamse Waterweg 

  • 2028-2029: Heraanleg Nieuwe Dreef met ook ontsluiting naar hoeve Eksterheide 

  • In 2029 en 2030 worden de laatste stappen gezet voor de volledige realisatie van de ontsluitingsweg met werken aan Rijkevorselseweg en kruispunten met brug 6 en geknikte weg 

Het gaat hier om een traject van 10 km met fietspaden, integratie van een fietsostrade, aanleg van een nieuwe brug waarbij het traject door en langs industrie- en natuurgebieden loopt met grondinnames en onteigeningen. Dit vraagt heel wat overleg, studiewerk en onderhandeling, waarbij niet over één nacht ijs gegaan kan worden. In het voorjaar van 2024 zullen de bewoners uitgenodigd worden voor een infomoment rond de concrete plannen. 

Conclusie: Een Dossier op Stoom 

BEERSEplus wil aan eerlijke en open politiek doen en daarom dit objectief en transparant overzicht. In tegenstelling tot wat gesuggereerd wordt in politieke folders blijft het dossier absoluut niet stilstaan. Concrete plannen zijn goedgekeurd en de gemeente is transparant over de voortgang. De focus op het weghalen van zwaar verkeer uit het centrum blijft een topprioriteit voor BEERSEplus en de toekomst ziet er zeer veelbelovend en zeer concreet uit. In de periode 2024-2030 zal deze cruciale werf van de eeuw effectief uitgevoerd worden. Meer informatie en updates omtrent dit dossier kan je vinden op www.beerse.be/gewoon-gaan

Vorige
Vorige

Investeren in Onze Toekomst = Investeren in Onze Jeugd

Volgende
Volgende

Durven zorgen voor het Beerse van morgen met Hans Woestenborghs als lijsttrekker