Durven zorgen voor morgen is zorgen voor iedereen

In Beerse wordt gezorgd voor betaalbare woningen, kwaliteitsvolle zorg en ondersteuning voor kansengroepen. Met tal van sociale initiatieven zorgen we op een financieel verantwoorde manier voor iedereen binnen onze gemeenschap. Een overzicht.

Sociale Woningbouw en Renovatie

Beerse telt momenteel 450 sociale woningen. Bij elke nieuwe verkaveling of woonproject wordt 15% van de woningen gereserveerd voor sociale huisvesting. Dit betekent dat er binnenkort ook in de Leliestraat sociale woningen bijkomen. Verder zorgt De Woonboog ervoor dat bestaande sociale huurwoningen systematisch gerenoveerd worden, zodat ze aan de moderne normen blijven voldoen.

Armoedeplan en Betaalbare Zorg

Ons vooruitstrevende armoedeplan is uitgewerkt in samenwerking met Watertoren, onze prioritaire sociale partner. Daarnaast houden we de prijzen van ons woonzorgcentrum laag. We beheren ons eigen woonzorgcentrum, wat ervoor zorgt dat we de laagste ligdagprijzen in de ruime regio kunnen aanbieden.

UITpas voor Kansengroepen

Met de UITpas kunnen kansengroepen in Beerse tegen zeer lage tarieven deelnemen aan verschillende vrijetijdsactiviteiten. Dit zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht zijn of haar financiële situatie, volop kan meedoen aan het sociale leven.

Kinderopvang en Buitengewoon Onderwijs

Onlangs hebben we 18 tot 36 extra plaatsen in de kinderopvang gecreëerd via een erfpacht op Huize Bastijns. Daarnaast zijn we al ver gevorderd met de nieuwbouw voor ons buitengewoon onderwijs. Beerse blijft zich inzetten om voorzieningen te creëren voor de meest kwetsbaren in onze gemeenschap.

Verantwoordelijke Vluchtelingenopvang

Beerse neemt ook zijn verantwoordelijkheid in de opvang van vluchtelingen. Momenteel vangen we 18 vluchtelingen op, een klein aantal vergeleken met onze 18.601 inwoners. Het voorzien van deze opvang is verplicht en wordt gefinancierd door Fedasil, wat het mogelijk maakte om in het verleden drie huizen te kopen in de Boudewijnstraat, Gasthuisstraat en Geelgorsstraat. Deze woningen zijn echter verouderd en voldoen niet meer aan de energie-eisen.

Om beter om te gaan met onze middelen en tegelijk efficiëntere opvang te bieden, hebben we besloten deze drie huizen te verkopen en in plaats daarvan een nieuwbouwproject te realiseren voor drie gezinnen. Dit betekent dat we voortaan 15 opvangplaatsen hebben, waarvan 9 voor kinderen. Het nieuwe gebouw wordt mee gefinancierd door Fedasil, en de verkoop van de oude huizen maakt de operatie financieel voordeliger voor onze gemeente.

Win-win voor de Gemeente en Kerkfabriek

Het nieuwe meergezinswoningproject is gelegen op een perceel naast Don Bosco. Door dit perceel aan te kopen van de kerkfabriek, vermijden we dat de gemeente de renovatie van het dak van de centrumkerk moet financieren. Het project is dus niet alleen een slimme investering voor de vluchtelingenopvang, maar ook een oplossing om kosten te besparen op lange termijn. Tevens wordt hierdoor de renovatie van Don Bosco mogelijk gemaakt.

 Focus op Gezonde Financiën

Beerse werkt hard aan gezonde financiën en lagere energiekosten. Dit project is daar een goed voorbeeld van. Door te investeren in nieuwbouw en minder oude gebouwen te onderhouden, kunnen we meer doen met minder middelen. Bovendien blijft ons sociaal beleid sterk. We zorgen voor iedereen, zonder de draagkracht van de lokale gemeenschap in gevaar te brengen.

Conclusie

Beerse is een vooruitstrevende sociale gemeente die verantwoordelijkheid neemt. Met projecten zoals de sociale woningbouw, betaalbare zorg en vluchtelingenopvang blijven we inzetten op een inclusieve samenleving, zonder de financiële gezondheid van de gemeente uit het oog te verliezen.

Volgende
Volgende

Beerse, klaar voor de toekomst: een levendig centrum met het B-Post gebouw in een cruciale rol